Antheeks luulin teitä kärrynvantheeks

 

Anteeksi kuinka? voisi joku kysyä yllä törröttävää päällekiriotusta lukiesaas. Siinä olis puhekiälhen liika pitkä rimpsu, ja tiäjämmä jokahinen, ettei se antheekspyytäminen oo aina alakhunkaa heleppua. Niimpä, jos jotaki ilimasua tai sanontaa ei ymmärretty kysythin yksinkertasesti: ”Häh?” Ja taas jokahinen osaa räknätä, että puheesa tua viiminen h-kiriain jäi ushein uloshönkäsemättä, nii että kysymys kuulu: ”?” Jos sen viimisen hoon oiken kovasti yrittää tuahon lykästä, saattaa olla, että varmomattomalta lirahtaa tippa houshuin.

Ei tua kiriotetun ja sanotun Häh – sanan ero kuiteskaa nii suuri oo, niinkö enklanninkiälesä, josa tuntuu, että asia kiriotethan Jerusalem, mutta lausuthan Beetlehem.

Kyllä siinon ollu Ruahtalon kaasakoulun opettajilla tyä, ko ovat yrittänheet opettaa sikiöitä puhumhan suamenkiältä. Muistan, että yks sisaristani sano opettajan oikasheen häntä, ko hän sano: ””. Opettaja, olisko ollu, Tuttu-Maria Pöyhtäri, oli opastannu, ettei saa sanua: ””, vaan pitää sanua: ”Anteeksi kuinka?”

No sisareni oli tätä ihimetelly ja kysynny opettajalta aivanko varmennukseks, että: ”?”

Hannu Kippo